Subscribe to the Element Studios Journal

Sign up to receive new post alerts straight to your inbox.

I agree to the Element Terms & Conditions.

open plan living room library with dividing fireplace and oak floor vintage Chesterfield and coloured velvet seating

Detached Family Home

At a glance

Location

North Oxford

Category

Residential

Date

2018

Size

480 sq m

Follow us
The Brief

This project was an extensive renovation of a large, 3-storey period property along with a substantial reconfiguration and single storey extension.  The ground floor was significantly enlarged, enabling a re-think of the layout and usage of the whole of the ground floor, and upwards throughout the house.

Project Notes

The client wanted to keep the warmth and feel of the original house, but bring it up to date with clean lines and to mix up their old furniture (some of it now re-upholstered) with a more modern feel.

The focus of family life is round the kitchen and they wanted to open this up and link it with a relaxing lounge area, dining and through to the living room where a real fire was important. The client required a large study (with wall to wall bespoke book shelving) to write in, but also was keen not to feel isolated from the rest of the family. We did this by making the study part of the open plan ground floor area, but with glass screens he could close easily if he needed to concentrate without noise, but still see everyone milling around. Equally vital to the scheme was a grand entrance-hall and a big utility room to swallow the clutter of family life.

open-plan ground floor dining room and German kitchen with draped Heals copper Cohen pendants and reclaimed table and chairs
detached house by Oxford interior architects Element Studios vintage mid-century sideboard with Heals Junction wall light
Oxford interior designers living room showing preowned vintage chairs reupholstered by Galapagos Design in coloured velvets
Kochwerk German open-plan kitchen with Bristol pendants from Heals over stone worktop home refurbishment from Element Studios
“It has been great fun working with Camilla and we have felt in safe hands from the start. She has a great energy and positivity and brings years of experience and a network of fantastic suppliers, coupled with a good eye for design and a reassuring decisiveness. She understands the nuts and bolts as well as the pretty stuff, so the drawings for the builders and the lighting and colour schemes have been spot-on. We adore the kitchen she has sourced for us, which looks a million dollars but didn’t cost it. There is no way we could have done this big renovation job without Camilla. She has given us the courage to go outside our comfort zone, with great results and, crucially, within a tight budget. Very happy!”
— Client
hallway and staircase of refurbished Oxford townhouse with grey carpet runner and Orient P3 pendants from SCP
reupholstered preowned chair in Refurbished Oxford home with pendant from Rockett St George and Heals mini lounge floor lamp
bespoke library designed by Element Studios and painted in Railings with mid-century desk and chair and orange Jielde pendant
Oxford refurbishment showing internal cloakroom with Designers Guild Alexandria wallpaper and white brick bond metro tiles
open-plan living room and library with dividing fireplace and oak floor vintage Chesterfield and coloured velvet seating
eclectic design of bathroom with sage herringbone tiles and Thomas Hoof porcelain wall lights from SCP behind reclaimed desk
vintage bedside table in guest bedroom with Zoffany Romey’s Garden wallpaper on walls and Peignoir eggshell on woodwork
master bedroom showing antique oak desk and chair with Morris & Co Acanthus wallpaper & Drop Cloth matt emulsion on walls
wall mounted brushed steel taps over stone basin and worktop with vintage desk as wash stand from Oxford interior designers
central fireplace dividing bespoke library with mid-century desk and chair orange Jielde pendants from Holloways of Ludlow