Subscribe to the Element Studios Journal

Sign up to receive new post alerts straight to your inbox.

I agree to the Element Terms & Conditions.

bedroom design by Element Studios with Eleanor Pritchard yellow throw and cushions and Ciara McGarrity sheers and curtains

Hunts Paper Factory

At a glance

Location

Fulham, London

Category

Residential & Show Homes

Date

2016

Size

3,200 sq m over 3 floors

Follow us
The Brief

Hunts Paper Factory was originally built in 1902 and was extended 24 years later by Wallis Gilbert, the celebrated Art Deco architect behind the Hoover and Firestone buildings. The client therefore wanted to restore as much of the original fabric as the modern regulations would allow, and create a varied collection of light and airy, characterful apartments.  Being great believers in community spirit, a welcoming design that encouraged the informal meeting of neighbours was important.

Project Notes

Tucked in the corner of a pretty tree-lined street in Fulham, the factory was sensitively restored and converted into 34 warehouse style apartments with industrial features. A gated archway entrance opens into a landscaped courtyard and two side courtyards. A scheme full of greenery and light created a secure space with a community feeling.

The owner was keen to use natural materials where possible such as brick and reclaimed parquet flooring to introduce warmth, and at the same time reflect the industrial heritage of the site. This was accentuated further by highlighting existing features such as structural beams and exposed pipework, but the overall aesthetic was softened by introducing quality contemporary furniture and finishes. A light neutral scheme dominates, punctured by details in industrial matt black. Copper and brass features offer warm accent colour against the pale neutrals and dark statement wall tiles.  We used vintage and reclaimed feature lighting in places along with quality contemporary fittings to continue the industrial theme.

In the communal areas “wayfair” elements were used, such as bespoke floor tiles and signage made from cor-ten to distinguish between different blocks and floors. The show flats have simple, light, contemporary furniture with modern, German-style kitchens to complement the high ceilings and natural light.

Interior detail of bespoke copper coat stand from Steel Roots Design with London brick vase by Stolen Form by Element Studios
Fulham flat interior for Verve Properties close-up of German kitchen by Kochwerk with stone worktop and wooden chopping board
“We are so pleased with the finished scheme, ending up with an impressive development of 34 apartments with stunning interiors and well-designed, unique layouts. The industrial-styled communal hallways and private front doors with individual colours and materials, give the whole building a personal touch which we were keen to provide.”
— Client
Fulham living dining room interior with hexagon outdoor wall tiles and herringbone oiled wood floor for Verve Properties
Verve Properties Hunts Paper Factory outdoor courtyard with Mosaic Del Sur cement Granito tiles and Harmen chair and stool